Vhodné produkty

LIPIZENTIN®

Doplněk stravy Lipizentin je zdrojem kvalitního koenzymu Q10

Cholesterol

Proč je důležité si hlídat hladinu cholesterolu?

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi nebolí. Přesto nás může zabít. Příznaky totiž bohužel pocítíme až ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a ucpávání cév.

Pak se objeví například infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, ucpání cév dolních končetin anebo další onemocnění oběhové soustavy.

Hladinu cholesterolu bychom si proto měli nechávat vyšetřit u svého praktického lékaře. Pokud je vysoká, lékař nám často předepíše léky. Svoji hladinu cholesterolu ale můžeme snížit i sami svým životním stylem.
„Hodný“, nebo „zlý“ cholesterol?

Na druhou stranu je cholesterol pro tělo životně důležitý. Je součástí všech buněk, základní stavební jednotkou nervů a mozkových buněk a je nutný pro tvorbu hormonů.

Navíc lékaři rozlišují „hodný“ cholesterol (HDL) a „zlý“ cholesterol (LDL). HDL cholesterol má ochrannou funkci, protože nadbytečný cholesterol odvádí zpět do jater, kde je metabolizován.

Oproti tomu LDL cholesterol se usazuje v cévních stěnách v aterosklerotických plátech a cévy pak ztrácejí pružnost, zužují se a může dojít i k jejich ucpání.

Jaké jsou optimální „zdravé“ hodnoty cholesterolu?

Optimální hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého člověka neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,2 do 6,2, nad 6,2 mmol/l jsou to už hodnoty rizikové.

„Zlý“ LDL cholesterol by pak neměl převyšovat 3 mmol/l a „hodný“ HDL cholesterol by naopak neměl být nižší než 1,0 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen. U kardiaků a lidí s dalšími chorobami a rizikovými faktory musí být tyto hodnoty podle konkrétní nemoci a rizika někdy až o polovinu nižší.

Podle novějších poznatků ale není až tak důležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale poměr HDL k LDL.
Ten by neměl být menší než 1 : 3, ideálně 1,5 : 3.

Příčiny zvýšeného cholesterolu

Za zvýšený cholesterol může z velké části i náš nezdravý životní styl.

Nevhodná strava, nadváha, dědičné předpoklady, kouření, hodně alkoholu, nedostatek pohybu nebo cukrovka.

Může za to zánět?

Zvýšený krevní cholesterol je ale alespoň zčásti způsoben i zvýšenou zánětlivostí v organismu. Co ji způsobuje?

V dnešní době jíme příliš vysoce technologicky upravovaných rostlinných tuků včetně transtuků. Velmi nebezpečná jsou smažená jídla připravovaná na přepálených tucích.

Podceňovaná je i přemíra jednoduchých cukrů. Nejen ze sladkostí, ale hlavně z limonád a slazených nápojů, a to i ze zdánlivě přírodních ovocných nápojů. Tam všude se přidává vysoce koncentrovaný fruktózový kukuřičný sirup (HFCS), který je pro nás dokonce škodlivější než obyčejný řepný cukr.

K rozvoji prozánětlivého stavu přispívá ale i náš sedavý způsob života, kouření a nadbytek stresu.

Jak snížit hladinu cholesterolu?

Příznivý vliv na cholesterol a kardiovaskulární systém má v podstatě středomořská strava. Je pestrá, obsahuje hodně zeleniny a ovoce, luštěnin, olivového oleje a ryb. Postupně je dobré vyloučit tučné maso a uzeniny.

Dopřejte si také každodenní pohyb i dostatek odpočinku a spánku. Snažte se vyhnout dlouhodobému stresu.

Dopřejte si „dobré“ tuky
Naše strava by měla být založená na zdravých potravinách s převahou rostlinných zdrojů, a to včetně tuků. Vhodný je například olivový olej, ořechy a oleje z nich anebo třeba tučné avokádo. Tam všude najdete omega-3 mastné kyseliny, které snižují vysoký cholesterol a působí na cévy protizánětlivě. Tím bojují proti ateroskleróze a kardiovaskulárním chorobám. Omega-3 mastné kyseliny najdete také v rybím tuku, a i proto se doporučuje konzumovat ryby dvakrát týdně.
Přidejte vlákninu a zeleninu
Hladinu cholesterolu v organismu snižují také potraviny s vlákninou. Obsahuje ji většina zeleniny a ovoce, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, pšeničné otruby nebo třeba psyllium.
Hýbejte se, choďte každý den
Hladinu cholesterolu ovlivňuje také přiměřený každodenní pohyb. Měli bychom zvládnout asi 10 000 kroků denně, což je asi 4–5 kilometrů, ideálně vkuse a v rychlejším tempu. Pravidelná chůze přispívá k lepší fyzické kondici, a tedy i k lepšímu stavu kardiovaskulárního systému.
Na co si dát pozor
  1. Zajímejte se i o potraviny, které cholesterol zvyšují a přispívají i ke vzniku zánětlivého stavu. Většinou to jsou průmyslově upravované potraviny.
  2. Vyhýbejte se transmastným tukům. Ty jsou v margarínech, v předsmažených hranolcích, polevách, náplních sušenek, koblihách, v chipsech anebo popcornu.
  3. Nedávejte si smažená jídla v restauracích, kde hrozí příprava na přepálených tucích.
  4. Vyhýbejte se tučným masům a uzeninám.
  5. Omezte limonády a další výrobky s kukuřičným sirupem (HFCS) – ve složení je často uváděn jako glukózofruktózový sirup.
  6. Vyhýbejte se sladkému pečivu, ve kterém najdete jak transmastné kyseliny, tak jednoduché cukry.
Mohlo by vás zajímat