Sodík je minerálem nezbytným pro správné fungování našeho organismu, ale jeho zvýšený příjem může nadělat více škody než užitku, zejména v podobě vysokého krevního tlaku a z něj vyplývajících komplikací. Kterým potravinám je lepší se vyhnout, pokud chcete množství přijatého sodíku držet pod kontrolou? Některé vás možná překvapí.
Působení sodíku na organismus
Sodík se v lidském těle podílí na nervovém přenosu, hospodaření s vodou, udržování osmotického tlaku a rovnováhy mezi kyselým a zásaditým prostředím. Jeho nedostatek je velmi vážným stavem, v dnešní době se ale setkáváme častěji s problémy nadměrného příjmu sodíku.
Při jeho nadbytku se v těle zadržuje voda a tím se zvětšuje objem krve v krevním řečišti, kterou musí srdce přečerpat. Zároveň to přispívá k zužování cév. To vše vede ke zvýšení krevního tlaku, který se časem může změnit v trvalou záležitost – diagnózu vysokého krevního tlaku. A ten je zásadním rizikovým faktorem pro vznik srdečních chorob a mozkové mrtvice.
Dalšími negativními důsledky vysokého příjmu sodíku je zbytečné zatěžování ledvin a podpora nevhodných stravovacích návyků, které mohou vést k přejídání a obezitě.
Zdroje sodíku ve stravě
Sodík v našem jídelníčku přijímáme především prostřednictvím kuchyňské soli, ať už té přímo se vyskytující v potravinách (zhruba 75 % z denního příjmu sodíku), nebo použité na dochucení (zhruba 15 %). Zapomínat nesmíme ani na to, že se sodík v některých potravinách vyskytuje přirozeně (zbylých 10 % z denního příjmu). Celkem to dává poměrně velkou nálož sodíku pro organismus, což potvrzují i data – podle Českého statistického úřadu průměrný Čech v roce 2015 konzumoval třikrát větší množství soli, než je jeho maximální denní doporučená dávka! Představte si, jaký to má na naše zdraví dlouhodobý dopad.
Naštěstí je od roku 2016 povinné uvádět množství soli na obalu výrobku. Můžete si tak sami kontrolovat, kolik sodíku denně přijmete. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by mělo jít maximálně o 5 gramů soli, tedy jednu čajovou lžičku na den. Nejvíc sodíku se totiž skrývá právě v průmyslově zpracovaných potravinách.
Obecně se potraviny podle množství sodíku dělí do čtyř kategorií, na:
- potraviny s velmi nízkým obsahem sodíku (např. čerstvé ovoce a zelenina, cukrovinky),
- potraviny s nízkým obsahem sodíku (např. mléko a některé mléčné výrobky, čerstvé maso, ryby),
- potraviny s vysokým obsahem sodíku (např. některé druhy pečiva, nakládaná zelenina),
- potraviny s velmi vysokým obsahem sodíku (viz dále).
Největší zdroje sodíku v našem jídelníčku
Jaké potraviny tedy představují největší zásobárnu sodíku?
- Slané pochutiny – brambůrky, solené arašídy, slané tyčinky a další, většina z nich má „slané“ či „solené“ přímo ve svém názvu,
- uzeniny, tvrdé a tavené sýry – sůl je u nich součástí procesu výroby,
- marinády a dochucovadla – sójová omáčka, masox, kečup,
- zelenina ve slaném nálevu – sůl je výborným konzervantem, proto jí v těchto potravinách najdete požehnaně,
- předpřipravené pokrmy – například instantní výrobky nebo hotové omáčky na těstoviny,
- cereálie – některé cereálie mohou obsahovat překvapivě velké množství soli, okolo 1 gramu na 100 gramů výrobku.
Jak snížit příjem soli?
Omezit množství soli v jídelníčku vám může jenom prospět. Stačí začít s těmito pěti jednoduchými kroky:
- Čtěte etikety výrobků (i těch, o kterých si myslíte, že sůl neobsahují), pohlídáte si tak skrytou sůl a budete si vybírat ty, které mají nízký obsah soli.
- Z jídelníčku vyřaďte potraviny z kategorie „velmi vysoký obsah sodíku“. Každodenní porci cereálií nahraďte třeba ovesnou kaší.
- K dochucování pokrmů používejte místo soli bylinky a kořenicí směsi bez soli.
- Jídla z restaurací a fast foodů si dopřávejte jen svátečně, obsahují zbytečně velké množství soli.
- Dopřejte svým cévám preventivní péči, tak aby vás problémy s nimi nepřekvapily nepřipravené. Užívejte přípravky na podporu cév, např. Diozen.
(jala)
Zdroje:
fzv.cz/wp-content/uploads/2015/01/prezentace-L.Grossova.pdf
https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/sul-ve-strave-obsah-sodiku-a-soli-ve-vybranych-potravinach-a-napojich
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/02/08.pdf
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/sul-je-pomaly-zabijak-pozor-na-8-problematickych-potravin.
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-detech/Pecivo-a-snidanove-cerealie-